Вашата оценка

Словения

Словения е вероятно единствената средиземноморска страна, която е по-привлекателна със своите планини, отколкото със своето крайбрежие. Причината? Ами много просто – докато бреговата линия е по-малка от 50 километра, то планините покриват по-голямата част от територията на страната. А както е добре известно Алпите не се нуждаят от реклама. Освен това по брега плажове почти напълно липсват, а там където все пак ги има са главно тъмни и каменисти и не са удобни за плажуване. В същото време планините са покрити с великолепни широколистни и иглолистни гори. Те са чудесно място за велосипеден туризъм и за организиране на дълги разходки сред природата. Красиви водопади изливат ледените си води по стръмните скали. Тук бихте могли да срещнете някои типично европейски представители на животинския свят – мечка, вълк, лисица.
Словения притежава една типично балканска черта и тя е, че на много малка площ тук има огромно природно разнообразие. Високите планини със заснежени върхове се редуват с китни провинциални долини, където под топлото средиземноморско слънце се отглеждат качествени сортове грозде. Тук бихте могли да се отдадете на все по-популярния напоследък селски туризъм и да се насладите на провинциалната словенска обстановка, която ще ви впечатли с една уникална за Европа смесица от алпийска и балканска красота.
Ако посетите тази красива страна задължително трябва да видите Шкоцянските пещери. Те са в списъка на природното и Skocjan Caves Sloveniaкултурно наследство на ЮНЕСКО. Мястото се намира в западна Словения, само на няколко километра от италианския град Триест. Пещерите са единственият обект в Словения, който е в списъка на ЮНЕСКО. Шкоцянските пещерите се намират в прословутото плато Карст, от където идва названието „карстова форма”. В Шкоцянските пещери ще видите редки видове животни като например пещерен протей, който обитава единствено тези части на света. Това е вид земноводно с розов или белезникав цвят. Тук ще видите прекрасни скални форми, наподобяващи драперии. Освен това тук има множество сталактити и сталагмити, които създават странни сенки и силуети. В пещерите е забранено да се снима.
Столицата на Словения – Любляна – е красив град, който не е прекалено голям и натоварен. Той притежава прекрасна старинна атмосфера, подобно на повечето европейски столици. В центъра на града криволичат малки и тесни улички, а на върха на не много висок хълм се издига Люблянски град – това е красива средновековна крепост, от която се разкрива забележителна панорама към този стар европейски град.

Екскурзии и почивки - Словения


Новини за Словения
Специални оферти
Календар
Дестинации
БЛОГ
08 Юни 2023
  ТОП цени Включени в програмата и цената най-хубавите забележителности и м...
30 Май 2023
Най - доброто от Иран с водач от България СБЪДНИ МЕЧТА Включени: Самолетен биле...
30 Май 2023
  Вълнуващо сафари сред дивата природа и почивка на брега на океана. Включени...
Абонирайте се безплатно и ще намерите
най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия