Вашата оценка 5.00 от 1 гласа
🤩 Кулинарно пътешествие 🤩 Изследване на местните вкусове по света 🤩
08 Юли 2024 г.
Какво да опитаме в Гърция
Moussaka е класическо гръцко ястие, приготвено със слоеве патладжан, кайма (обикновено агнешко или телешко) и сос бешамел, всичко изпечено до съвършенство. Това е обилно и изключително вкусно ястие, което често се приема на семейни събирания и специални поводи.
Souvlaki Сувлаки се състои от малки парчета месо, обикновено свинско, пилешко или агнешко, мариновани в билки и подправки, след това изпечени на шишчета. Често се сервира с пита хляб, дзадзики и гарнитура от зеленчуци.
Tzatziki е освежаващ дип, приготвена от гръцко кисело мляко, краставици, чесън, зехтин и пресни билки като копър или мента. Обикновено се сервира като предястие с хляб или като сос към меса на скара.
Greek Salad (Horiatiki) Гръцката салата е проста, но ароматна комбинация от домати, краставици, червен лук, зелени чушки, маслини Каламата и сирене фета, с дресинг от със зехтин, риган и капка червен винен оцет. Това е основно ястие в гръцката кухня, идеално за лека храна или гарнитура.
Spanakopita е солен сладкиш, приготвен със слоеве фино тесто, пълни със смес от спанак, сирене фета, лук и билки. Често се яде като предястие или лека закуска.
Dolmades са лозови листа, пълнени със смес от ориз, кедрови ядки и пресни билки. Понякога се добавя и кайма. Тези рулца се задушават, докато омекнат и често се сервират с резени лимон или дип от кисело мляко.
Baklava е богат, сладък десерт, приготвен от пластове фино тесто, пълни с нарязани ядки и подсладен с мед или сироп. Овкусено е с канела и карамфил, което го прави приятно лакомство.
Pastitsio е печено ястие с паста, подобно на лазаня, приготвено със слоеве паста, смляно месо (често говеждо или агнешко) и сос бешамел. Това е ароматно и засищащо ястие, идеално за семейни вечери.
Gyro е популярна гръцка улична храна, състояща се от месо (обикновено свинско, пилешко или агнешко), приготвено на вертикален грил, нарязано на тънки филийки и сервирано в пита хляб с домати, лук и сос дзадзики.
Kleftiko Клефтико е традиционно гръцко ястие от бавно приготвено агнешко, мариновано в чесън, лимонов сок и билки, след което изпечено до омекване. Често се увива в пергаментова хартия или фолио, за да запази соковете и ароматите си.
Loukoumades са гръцки понички, пържени до златисто съвършенство и поляти с мед и поръсени с канела и натрошени ядки. Те са популярен десерт, особено по време на фестивали и празници.
Avgolemono Soup е традиционна гръцка супа, приготвена с пиле, ориз, яйца и лимонов сок. Яйцата се разбиват в горещата супа, придавайки й кремообразна текстура и пикантен вкус.
Fasolada е класическа гръцка супа от боб, приготвена с бял боб, домати, моркови, целина и зехтин. Това е питателно ястие, често наричано националното ястие на Гърция.
Stifado е обилна гръцка яхния, приготвена с говеждо или заешко месо, лук, домати, червено вино и подправки като канела и карамфил. Приготвя се бавно до съвършенство, което води до богато и ароматно ястие.
Galaktoboureko е традиционен гръцки десерт, приготвен със слоеве фино тесто, пълни с крем от грис, изпечен до златисто и напоен със сладък сироп.
Saganaki се отнася до разнообразие от гръцки ястия, приготвени в малък тиган, но най-често е известно с предястие от пържено сирене, обикновено graviera или kefalotyri, поднесено с резени лимон.
Gemista са зеленчуци, обикновено домати, чушки или тиквички, пълни със смес от ориз, билки и понякога смляно месо. Пекат се до омекване и са популярно лятно ястие.
Гръцката кухня е известна със своите свежи съставки, силни вкусове и традиционни рецепти, които се предават от поколения. Тези ястия предлагат вкус на богатото кулинарно наследство на Гърция, осигурявайки възхитително и запомнящо се изживяване при хранене.
Специални оферти
Календар
Дестинации
БЛОГ