Словения

Словения
Словения е вероятно единствената средиземноморска страна, която е по-привлекателна със своите планини, отколкото със своето крайбрежие. Причината? Ами много просто – докато бреговата линия е по-малка от 50 километра, то планините покриват по-голямата част от територията на страната. А както е добре известно Алпите не се нуждаят от реклама. Освен това по брега плажове почти напълно липсват, а там където все пак ги има са главно тъмни и каменисти и не са удобни за плажуване. В същото време планините са покрити с великолепни широколистни и иглолистни гори. Те са чудесно място за велосипеден туризъм и за организиране на дълги разходки сред природата. Красиви водопади изливат ледените си води по стръмните скали. Тук бихте могли да срещнете някои типично европейски представители на животинския свят – мечка, вълк, лисица.
Словения притежава една типично балканска черта и тя е, че на много малка площ тук има огромно природно разнообразие. Високите планини със заснежени върхове се редуват с китни провинциални долини, където под топлото средиземноморско слънце се отглеждат качествени сортове грозде. Тук бихте могли да се отдадете на все по-популярния напоследък селски туризъм и да се насладите на провинциалната словенска обстановка, която ще ви впечатли с една уникална за Европа смесица от алпийска и балканска красота.
Ако посетите тази красива страна задължително трябва да видите Шкоцянските пещери. Те са в списъка на природното и Skocjan Caves Sloveniaкултурно наследство на ЮНЕСКО. Мястото се намира в западна Словения, само на няколко километра от италианския град Триест. Пещерите са единственият обект в Словения, който е в списъка на ЮНЕСКО. Шкоцянските пещерите се намират в прословутото плато Карст, от където идва названието „карстова форма”. В Шкоцянските пещери ще видите редки видове животни като например пещерен протей, който обитава единствено тези части на света. Това е вид земноводно с розов или белезникав цвят. Тук ще видите прекрасни скални форми, наподобяващи драперии. Освен това тук има множество сталактити и сталагмити, които създават странни сенки и силуети. В пещерите е забранено да се снима.
Столицата на Словения – Любляна – е красив град, който не е прекалено голям и натоварен. Той притежава прекрасна старинна атмосфера, подобно на повечето европейски столици. В центъра на града криволичат малки и тесни улички, а на върха на не много висок хълм се издига Люблянски град – това е красива средновековна крепост, от която се разкрива забележителна панорама към този стар европейски град.
Екскурзии и почивки - Словения

Новини за Словения
Специални оферти
Дестинации
Календар
Новини
06 Август 2018
First Minute - специална цена на нашите първи пътешественици! Бъди първият записан пътеш...
20 Август 2017
Астрономично шоу, при което Луната ще покрие изцяло слънчевия диск, ще бъде наблюдавано ...
20 Юли 2017
Малайзия забрани Despacito Причината е сексуалният подтекст на песента Властите в Ма...
Абонирайте се безплатно и ще намерите
най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия