Екскурзии и почивки Берат

Екскурзии до Берат

Градът- музей Берат (Berat), известен още като Берати , се намира в южната част на Албания и е с население от над 70 000 човека. Берат, който е разположен в близост до река Осуми (Osumi), е известен също така и като градът на хилядите прозорци.Това негово име се дължи на факта, че белите му къщи са като кацнали една върху друга, а всяка една от тях има голямо количество прозорци,  в които като в огледало ,се оглеждат слънчевите лъчи. Берат е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).
През девети век градът е бил покорен от воините на българския цар Симеон (Simeon). Той дал на града името Белиград, и след време то било трансформирано в съвременното му име – Берат.  Тук княз Борис І съгражда много български църкви . Предание разказва , че надпис върху старинна икона указва къде са погребани  мощите на българските светци Ангеларий и Горазд. Светите им мощи били пазени в две сребърни обувки, скрити в скална църква над града.
До единадесети век Белиград е бил част от царство България. През тринадесети век Берат става част от Византийската империя, а през петнадесети век е превзет от османските войски.
Градът, който е един от най-старите градове на територията на Албания, е получил статута на град-музей през 1961 година. Това се дължи на факта, че в града има над двеста исторически паметника. Основна забележителност на града е  цитаделата Берат, която е издигната през тринадесети век. Туристите не пропускат да я посетят и тя е любимо място за провеждане на сватби. В цитаделата се намират няколко старинни храма, а също така и исторически музей, в който се съхраняват ценни експонати от различни периоди. 

Екскурзии до Берат

Актуални Екскурзии и почивки с които може да посетите Берат

Специални оферти
Дестинации
Календар
Новини
20 Август 2017
Астрономично шоу, при което Луната ще покрие изцяло слънчевия диск, ще бъде наблюдавано ...
20 Юли 2017
Малайзия забрани Despacito Причината е сексуалният подтекст на песента Властите в Ма...
19 Юли 2017
Без допълнителни такси за ръчен багаж с Wizz Air Новите правила ще влязат в сила от 29 ...
Абонирайте се безплатно и ще намерите
най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия